info@dewinde.be 014 84 92 20 facebook

Update 4 november 2021

nieuwsoverzicht

04.11.2021

Beste familie,

Indien u een Covid Safe Ticket wenst voor uw familielid, kan je dit op volgende manier aanvragen. Om de aanvraag digitaal in te dienen heb je de identiteitskaart van de bewoner en de pincode nodig. Ken je de pincode niet meer? Dan kan je op basis van het rijksregisternummer telefonisch een Covid Safe Ticket opvragen op het nummer 078/78 78 50. Het ticket zal je dan opgestuurd worden.

Ook De Winde ontsnapt niet aan de 4e Covid-19 golf. Op dit moment zijn 2 volledig gevaccineerde medewerkers positief getest op Covid-19. Zij zijn thuis aan het uitzieken en kunnen terug aan de slag na hun thuisisolatie én nadat ze minstens 3 dagen symptoomvrij zijn.

We brachten jullie ook al op de hoogte dat er een gebruiker van het dagverzorgingscentrum positief testte op Covid-19. Gelukkig is deze besmetting niet uitgedijd naar medegebruikers en personeel.                        Een bewoner heeft een hoog-risicocontact gehad na een recent thuisbezoek. Deze bewoner is ondertussen getest en blijft in contactdruppelisolatie op de kamer tot een 2e negatief resultaat via PCR-test is bekomen.  

Dinsdagavond was er online overleg tussen de woonzorgcentra (directie en CRA’s) uit onze eerstelijnszone Zuiderkempen en het ziekenhuis van Geel. Het ziekenhuis is opgeschaald en houdt 25% bedden vrij voor Covid-zorg. Er verblijven 10 Covid-patiënten in het ziekenhuis waarvan 1 op intensive care. We vermoeden dat de hoge vaccinatiegraad onder de bevolking wel haar werk doet. Maar toen de woonzorgcentra en de CRA/huisartsen bevraagd werden, kregen wij een heel ander beeld. De besmettingen zijn problematisch geworden. De meeste woonzorgcentra kampen, net zoals De Winde, met nieuwe besmettingen bij bewoners én personeelsleden. Daarom heeft het Covid-crisisteam volgende maatregelen genomen:

 • Bewoners:
  • Verpleging én diensthoofden blijven dagelijks onze bewoners controleren op Covid-symptomen.
  • Vertoont de bewoner symptomen of had hij een hoog-risicocontact? Dan wordt hij getest via Ag-sneltest én PCR-test (bij een negatieve sneltest). Hij blijft op de kamer in contact-druppelisolatie en krijgt na 7 dagen een 2e PCR-test. Is dit resultaat negatief, dan wordt de isolatie opgeheven. De bewoner kan raambezoek ontvangen van de familie.
  • Tijdens de zorgmomenten dragen de bewoners (indien mogelijk) een chirurgisch mondneusmasker.
 • Medewerkers:
  • Covid-symptomen?
   • Afname van een Ag-sneltest (indien men in De Winde is) én PCR-test (bij een negatieve sneltest). Hij gaat naar huis en verwittigt de huisarts. De medewerker blijft in quarantaine thuis en brengt De Winde op de hoogte van het resultaat van de PCR-test.
  • Bij een hoog-risicocontact?
   • De medewerker brengt De Winde op de hoogte en verwittigt de huisarts.
   • Afname van een PCR-test. Hij blijft in quarantaine thuis en brengt De Winde op de hoogte van het resultaat van de PCR test.
   • Na 7 dagen wordt er opnieuw een PCR-test afgenomen. Is het resultaat van deze test ook negatief? De medewerker kan weer aan de slag.

Deze maatregelen gaan verder dan de maatregelen van Sciensano die stellen dat gevaccineerd zorgpersoneel na een hoog-risicocontact per hoge uitzondering mag blijven verder werken in afwachting van een 1e negatief testresultaat (onder voorwaarden). Niet-zorgpersoneel vallen NIET onder deze uitzondering.

Vanaf 1 november mogen woonzorgcentra het Covid Safe Ticket (CST) vragen aan bezoekers. Dit gebeurde al in De Winde. We blijven deze maatregel verderzetten. We onderzoeken momenteel of we Covid Safe QR-scanners met geluidsmelding gaan aankopen. Bezoekers dragen tijdens hun bezoek een chirurgisch mondneusmasker.

Met deze maatregelen hopen we door deze 4e golf te geraken zonder verdere uitbraken. We rekenen op ieders verantwoordelijkheid en begrip. We vragen nogmaals uitdrukkelijk om een goede handhygiëne toe te passen, het mondmasker te dragen en afstand te houden.

We begrijpen dat deze boodschap wat kan teweegbrengen bij u. Mocht u vragen hebben bel of mail ons dan. 

We houden jullie verder op de hoogte van de situatie in De Winde. We gebruiken hiervoor e-mail, Facebook en website.

 

Met vriendelijke  groet,

 

Fritz Van Clemen

Directeur

 

COVID-mededeling in PDF